Om Wenaasgruppen > Historie

Historie

Wenaasgruppen har sitt utspring fra en konfeksjonsbedrift som ble etablert i 1931 av Lars Wenaas – farfar og oldefar til dagens eiere. I romsdalsbygda Måndalen startet han produksjon i bolighusets kjellerlokaler, der sønnen Sigmund og kona Lidveig overtok og videreførte konfeksjonsbedriften i 1954. Deres sønn, Lars Wenaas, begynte i Sigmund Wenaas Konfeksjonsfabrikk AS på slutten av 60-tallet. I 1975 startet selskapet med eget merkevarenavn, egne modeller og egne salgskanaler etter å ha produsert leiesøm siden oppstarten.

På slutten av 70-tallet bygde selskapet den mest moderne arbeidsklærfabrikken i Europa. De neste 15-20 årene var preget av sterk vekst og god inntjening, og selskapet gjorde i denne perioden oppkjøp av 16 tekstilselskaper.

I 1996 ble Wenaas AS børsnotert og på slutten av 90-tallet ble et av Europas mest moderne distribusjonssentre for arbeidsklær og verneutstyr bygget ved hovedkontoret i Måndalen. Få år senere fusjonerte Wenaas AS med Danmarks største produsent av arbeidsklær, Kansas AS. Investeringsselskapet Axcel m. fl. kjøpte 87% av aksjene. De resterende 13% av aksjene solgte Wenaasgruppen til Industrikapital i 2006.

Parallelt med den gode utviklingen av tekstilselskapet satset Wenaasgruppen på hotelleiendommer. I perioden 1990–2015 har Wenaasgruppen kjøpt og bygget til sammen 48 hotelleiendommer, deriblant Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo, tre Radisson-hoteller i København og Nord Europas største hotell, Park Inn by Radisson Pribaltiyskaya Hotel, i St Petersburg. I årene 2005 til 2007 solgte konsernet 18 av hotelleiendommene i Norge og Danmark. Konsernet la samtidig en ny strategi for framtidige hotellinvesteringer med satsning på hoteller med over 200 rom og en sentral beliggenhet i større europeiske byer. I 2015/2016 har konsernet solgt seks hoteller i Norge og har nå en portefølje på 24 hotelleiendommer.

Shippingvirksomheten som ble etablert i 2004 hadde ved årsskiftet fem større og mindre eierandeler i ulike shippingselskaper med tilsammen 8 skip.

Konsernets alpinanleggssatsning omfatter tre alpindestinasjoner. Alpinanleggene på Oppdal, Bjorli og Vassfjellet ved Trondheim vil bli videreutviklet i takt med utviklingen i markedet.

Gjennom selskapet Wenaas Nordic AS har konsernet foretatt ti oppkjøp av små og mellomstore aktører i sports- og fritidsutstyrsbransjen. Selskapet har nå en årsomsetning på ca kr 370 millioner og er en av de ledende leverandører til sportsbransjen i Norge. 

Finansforvaltning har gjennom alle år vært et sentralt virksomhetsområde i konsernet.