Om Wenaasgruppen > Historie

Historie

Wenaasgruppen har sitt utspring fra en konfeksjonsbedrift som ble etablert i 1931 av Lars Wenaas – farfar og oldefar til dagens eiere. I romsdalsbygda Måndalen startet han produksjon i bolighusets kjellerlokaler, der sønnen Sigmund og kona Lidveig overtok og videreførte konfeksjonsbedriften i 1954. Deres sønner, Lars og Nils, kom gradvis inn i familiebedriften på 70-tallet og var med på å utvikle Sigmund Wenaas Konfeksjonsfabrikk AS til en stor og betydelig aktør innen arbeidsklærbransjen.

I 1975 startet selskapet med eget merkevarenavn, egne modeller og egne salgskanaler etter å ha produsert leiesøm siden oppstarten. På slutten av 70-tallet bygde selskapet den mest moderne arbeidsklærfabrikken i Europa. De neste 15-20 årene var preget av sterk vekst og god inntjening, og selskapet gjorde i denne perioden oppkjøp av 16 tekstilselskaper.

I 1996 ble Wenaas AS børsnotert og på slutten av 90-tallet ble et av Europas mest moderne distribusjonssentre for arbeidsklær og verneutstyr bygget ved hovedkontoret i Måndalen. Få år senere fusjonerte Wenaas AS med Danmarks største produsent av arbeidsklær, Kansas AS. Investeringsselskapet Axcel m. fl. kjøpte 87% av aksjene. De resterende 13% av aksjene solgte Wenaasgruppen til Industrikapital i 2006. Samme år skilte brødrene lag, hvor Lars tok over Wenaasgruppen og Nils startet egen virksomhet.

Parallelt med den gode utviklingen av tekstilselskapet satset Wenaasgruppen på hotelleiendommer. I perioden 1990–2020 har Wenaasgruppen kjøpt og bygget til sammen 58 hotelleiendommer, deriblant Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo, tre Radisson-hoteller i København og Nord Europas største hotell, Park Inn by Radisson Pribaltiyskaya Hotel, i St Petersburg. I årene 2005 til 2007 solgte konsernet 18 av hotelleiendommene i Norge og Danmark. Konsernet la samtidig en ny strategi for framtidige hotellinvesteringer med satsning på hoteller med over 200 rom og en sentral beliggenhet i større europeiske byer. Strategien ble ytterligere spisset i 2015, og Wenaasgruppen har solgt 11 mindre hotellenheter i Norge de siste årene. Konsernet har etter kjøpet av, Radisson Collection Hotel Warsaw i desember 2019 og Comfort Hotel Arlanda Airport Terminal i januar 2020, totalt 11 787 rom fordelt på 28 hotelleiendommer.

Finansforvaltning har gjennom alle år vært et sentralt virksomhetsområde i konsernet, med formål å plassere konsernets likviditet i aksjer, obligasjoner og rentepapirer.

Konsernets alpinanleggssatsning omfatter to alpindestinasjoner. Alpinanleggene på Oppdal og Bjorli vil bli videreutviklet i takt med utviklingen i markedet. Vassfjellet Skiheiser ble solgt i 2018.

Shippingvirksomheten ble etablert i 2004 og hadde en aktiv periode frem til 2010. Konsernet har siden da solgt ut de fleste av sine andeler, og shipping er ikke lengre et satsningeområde. Ved årsskiftet hadde konsernet tre større og mindre eierandeler i ulike shippingselskaper med tilsammen 3 skip.

Gjennom selskapet Wenaas Nordic AS foretok konsernet ti oppkjøp av små og mellomstore aktører i sports- og fritidsutstyrsbransjen. Selskapet hadde en årsomsetning på ca kr 370 millioner i 2016 og var en av de ledende leverandører til sportsbransjen i Norge og Sverige. I juni 2017 solgte Wenaasgruppen seg ut av Wenaas Nordic.